ALIMENTACIÓ I NUTRICIÓ. QUÈ ÉS EL MILLOR PER ELLS?

Alimentació

L’alimentació i nutrició dels nostres peluts ha variat molt al llarg dels anys. Ha evolucionat cap a una nutrició més complerta i equilibrada elaborant aliments cada cop més adaptats a les seves necessitats que ajuden a tenir una esperança de vida més llarga. Avui en dia tenim comprovat que l’alimentació exerceix un paper fonamental en la prevenció i maneig de les malalties, es per això que el propietaris s’impliquen més al moment de l’elecció del menjar dels seus peluts. 

 Les necessitats nutricionals varien en funció del creixement del nostre cadell. Al principi requereixen de varies menjades al dia que s’aniran reduint gradualment normalment a un parell al dia. De la mateixa manera la mida i la raça també influeixen en les seves necessitats nutricionals, requerint composicions d’alimentació diferent. A més, hi ha races que tenen una major sensibilitat digestiva que d’altres. És per això molt important consultar amb el veterinari quina podria ser l’ideal per a la teva mascota. 
Han de tenir aigua al seu abast durant tot el dia i és important no sobrealimentar-los. 

Cada marca i tipus de pinso té un gramatge diferent, pel què sempre s’ha de confirmar quants grams li toquen durant el dia segons el seu pes i edat, el veterinari us guiarà perquè el creixement sigui òptim i evitar tant una baixa condició corporal com el contrari, el sobrepès o la obesitat. 

Un dels objectius principals d’una bona alimentació és subministrar l’energia necessària pel desenvolupament i manteniment de les cèl·lules de l’organisme, al mateix temps que ajuda a la prevenció de problemes digestius, cutanis, dentals i articulars. Una alimentació saludable que satisfaci les necessitats nutricionals de cada animal, aportarà les quantitats i proporcions adequades de nutrients. 

Avui en dia tenim moltes alternatives al mercat, ja sigui per quan estan sans o per quan pateixen alguna malaltia. Els pros i contres de cada alimentació son innumerables ja que el que per una mascota li pot anar bé, a l’altre no (encara que sigui aliment d’alta gamma). 

Generalment un menjar casolà és de difícil elaboració per aconseguir que sigui completa i equilibrada, oferint menjar nostre sense control el que aconseguim és que la obesitat sigui una de les patologies més freqüents i preocupants d’aquests temps. Sempre que es vulgui fer dieta casolana es recomana que aquesta sigui formulada per un/a veterinari nutricionista especialitzat. 

Respecte a les llaunes o el menjar humit en general, trobem de dos tipus: complementaries i complertes. Les primeres es consideren un “extra”, les segones son menjar complert i poden alimentar-se només amb aquest tipus de llaunes.   

Hem de tenir en compte que el menjar humit sol produir més placa dental, és per això que haurem de donar-li encara més importància a la higiene dental rutinària.  Un dels avantatges del pinso és l’acció mecànica que fa sobre les dents i així, reduir més el dipòsit de sarro.  

En el cas dels gats, si mengem pinso sec, sempre es recomana una dieta mixta, ja que son animals que acostumen a beure poca aigua i és important proporcionar aigua afegida a la dieta, per tal d’evitar en la mesura del possible problemes urinaris a futur.  

 Trobem cada cop més propietaris que ofereixen menjar mixta, és a dir, menjar sec i humit alhora, cadascun amb les seves avantatges. 

A continuació us donem diferents consells referents a les dietes: 

  • No canviïs la seva alimentació de forma brusca: evitarem alterar el seu sistema digestiu. Si és cadell ha de menjar el mateix que li donaven a la protectora, si decidiu canviar el pinso haurà de ser de forma gradual durant un període de transició d’aproximadament una setmana on s’haurà de mesclar el pinso nou i l’anterior en diferents proporcions. 
  • Assegura’t de donar-li l’alimentació correcta per la seva edat: cada etapa de la seva vida té necessitats concretes, de cadell necessita una fórmula adaptada a les seves necessitats de creixement, quan és adult necessitarà un pinso que el mantingui sa i en la seva etapa sènior necessitarà un pinso especial adaptat als canvis en el seu metabolisme.  
  • Estableix una rutina: normalment els adults mengen dos cops al dia. Repartir els àpats és especialment important en races grans i gegants, on menjar tota la quantitat d’un sol cop pot afavorir les torsions estomacals. Intenta que sigui sempre aproximadament a la mateixa hora. 
  • Els premis han de ser una excepció: Ens han de servir per treballar el reforç positiu o l’obediència però mai excedir-nos, pot fer que el nostre pelut s’engreixi i tingui sobrepès o obesitat.

     

Insistim en que el més fonamental és tenir assessorament adequat per part de professionals veterinaris.