Beneficis i inconvenients de la castració

Castració

Ja sigui perquè recentment heu adoptat una mascota o si us ho esteu plantejant, una de les decisions sanitàries més importants que haureu de prendre serà si voleu esterilitzar o castrar.

 

Què es la castració i en que es diferencia amb la esterilització?

La castració consisteix en l’extirpació quirúrgica de les glàndules sexuals de l’animal, testicles en cas dels mascles i ovaris i matriu a les femelles. Aquesta intervenció comportarà a més de l’esterilització de la teva mascota, l’absència d’ activitat sexual i del zel en les femelles, i la desaparició/disminució de conductes sexuals secundàries (com poden ser l’agressivitat o el marcatge territorial) en mascles.

L’ esterilització només evita la fertilitat de l’animal de forma quirúrgica.

La cirurgia que es sol portar a terme és la castració. En mascles es realitza una orquiectomia (extirpació dels testicles), i en femelles una ovariectomia o ovarihisterectomia en les que s’extirpen ovaris o bé ovaris i úter.

En tots dos casos a la nostra clínica realitzem un estudi pre-quirúrgic que consta d’ una analítica completa per assegurar-nos que no existeixen alteracions hematològiques que puguin suposar un perill en l’anestèsia. És una cirurgia rutinària i poc complexa però sempre s’ha de realitzar en un quiròfan estèril per evitar possibles infeccions.

A nivell post-quirúrgic s’administren antiinflamotoris per tal de reduïr la inflamació i dolor post-intervenció. Habitualment se’ls hi col·loca durant uns dies un collar isabelí (campana) per tal de que no es toquin la cicatriu.

 

Beneficis en mascles

  • Evitar que pugui muntar a femelles i la conseqüent gestació.
  • Redueix o elimina la conducta de marcatge urinari
  • Disminueix la tendència a escapar-se
  • Prevé els tumors testiculars, de pròstata, perianals…
  • Permet un major control de la conducta, es un dels tractaments més recomanats per reduir l’ agressivitat per dominància, hipersexualitat…

 

Beneficis en femelles

  • Evita camades no desitjades.
  • Realitzada precoçment evita o redueix dràsticament la incidència de tumors mamaris. Són més habituals en les gosses no esterilitzades o que van esterilitzar-se després dels 2 anys d’ edat o posterior al segon zel.
  • Les gates esterilitzades abans dels 6 mesos d’ edat tenen un risc 7 vegades menor de tenir tumors mamaris
  • Evita malalties d’ úter com infeccions o piòmetres, i de ovaris com quists o tumors.
  • Prevé l’ aparició de “pseudogestacions”.
  • Les gosses no tenen el zel i per tant no sagnen

 

Encara que les avantatges són moltes, pot haver-hi algun inconvenient com petites molèsties amb els anestèsics i analgèsics utilitzats, riscos inherents a l’ anestèsia i a la pròpia tècnica quirúrgica, una major tendència a la obesitat i l’ aparició de incontinències urinàries en femelles, encara que aquestes últimes solen respondre bé a tractaments.

També s’ha de tenir en compte el caràcter de l’animal, depenent d’això serà recomanable la castració o no. Aquest punt el tractaran especialistes com etòlegs. Sempre pensarem en el millor per la teva mascota.
Si teniu qualsevol dubte pregunteu-nos i estarem encantades d’ajudar-vos!