La dermatitis atòpica

Malalties

És una malaltia que pot afectar als gossos de totes les races, sent una de las malalties dermatològiques que es veuen amb major freqüència a la consulta veterinaria.  

Al tractar-se d’una resposta inadequada del sistema immunitari, els gossos que la pateixin és veuran agredits per elements de l’ambient ja sigui extern o inclús de la pròpia pell. La picor podrà variar segons el grau de gravetat de l’ al·lèrgia, però en general serà constant, intens i a vegades poden auto lesionar-se o interrompre el joc o la son per gratar-se. 

Alguns estudis han arribat a la conclusió que les malalties de la pell son les causes més comuns d’ abandonament, maltractament o inclús eutanàsia. És per això molt important que coneguis més a fons aquesta malaltia per poder millorar la seva qualitat de vida i la de tota la família. 

 SIMPTOMES 

  • Lesions a la pell 
  • La pell es torna més fosca 
  • Canvis en el caràcter 
  • Se li cau el pèl 
  • Ulls plorosos i orelles inflamades 
  • Es llepa constantment 
  • Infeccions d’ orella 

L’ índex més important d’ aquesta malaltia es el rascat constant de la pell com a conseqüència de la picor. Les lesions derivades es localitzen en les zones més sensibles com les aixelles, coll, cara, espais interdigitals, etc. Aquesta informació és de caràcter orientatiu. Si veus algun d’aquests signes a la teva mascota, visita al teu veterinari de confiança per fer un diagnòstic complert i indiqui el tractament adequat per frenar la picor. Aquesta malaltia, encara que sembli el contrari, no es fàcil de diagnosticar, ja que els seus signes son molt semblants a altres problemes de la pell.   

QUÈ HAIG DE FER? 

S’ ha descrit que la quantitat mascotes afectades es d’aproximadament entre el 10% i el 15%, es a dir, més de 1 gos per cada 10 la pateix. 

El primer pas per poder ajudar els gossos que la pateixen és la identificació de la malaltia per part d’un veterinari. Alguns especialistes asseguren que es tarda molt en diagnosticar un quadre de dermatitis atòpica però que els que són recurrents, ho seran per tota la vida. 

Per tenir èxit en el diagnòstic es fonamental mantenir la confiança en el veterinari, ell sempre mirarà per el benestar dels peluts i contemplarà totes les possibles manifestacions que poden ocórrer durant les diverses fases d’ aquest procés per així poder actuar de manera ràpida i eficaç, entenent que pot ser un procés llarg i costós a més de frustrant, però que només així serà possible assentar les bases per a que el teu gos pugui viure sense molèsties ni complicacions durant molt temps, un cop s’hagi establert el pla terapèutic per a cada cas en particular. 

 UN PLA PER A CADA GOS 

La dermatitis atòpica requereix d’ un pla terapèutic individualitzat per ser tractada, pla que pot canviar amb el pas del temps. 

Aquest podria ser des de l’ ús de xampús especials per l’eliminació d’ al·lèrgens i microorganismes, per la exfoliació, hidratació cutània i restitució de la barrera epidèrmica. També és comú afegir suplements nutricionals com ho poden ser els àcids grassos i els probiòtics. El canvi de dieta també és una opció a valorar per evitar l’al·lèrgia alimentària limitant les proteïnes. El manteniment ininterromput de desparasitació externa és molt important. Segons quins casos es valorarà la introducció de tractaments subcutanis amb inmunomoduladors que controlarà les lesions i la picor. 

 

Encara que pugui ser un procés llarg i en ocasions frustrant emocionalment i fins i tot econòmicament desgastant, al final aconseguiràs millorar la qualitat de vida del teu gos. Però per aconseguir-ho serà necessari el teu compromís. Cada cop que es rasqui serà un indicador de que necessita ajuda, la qual comença amb una visita al teu veterinari de confiança.