La malaltia periodontal

Malalties

La malaltia periodontal és una de les condicions mèdica més comuns a la que s’ enfronten les nostres mascotes. Es sol produir a partir dels 2 anys d’ edat (en ocasions prèviament) i pot tenir implicacions importants per al seu benestar si no es diagnostica ni es tracta.

La causa principal es l’ acumulació de bactèries a la boca que provoquen la placa dentaria. Quan existeix aquesta placa, però no la tractem ni l’ eliminem pot produir-se una gingivitis que, juntament amb la placa, amb el temps provoqui danys a les dents i inclús la pèrdua de l’os i les estructures que sostenen la dent. En alguns casos l’ infecció s’ estén podent provocar danys en altres òrgans.

Es por això que volem remarcar l’ importància de la prevenció.

 

Símptomes

És habitual que els propietaris de mascotes no siguin conscients del problema, ja sigui perquè l’ animal no es deixa explorar la boca o per falta de informació sobre tot el que implica la malaltia periodontal. A continuació, detallem els símptomes més comuns:

  • Mal alè (halitosis)
  • Sagnat de genives
  • Dents trencades o soltes
  • Salivació excessiva
  • Dolor al masticar
  • Pèrdua de gana i de pes

D’aquí la importància de les visites rutinàries al veterinari. Durant la visita es valora l’ estat de les dents, la presència o no de gingivitis, si algun/s d’ ells es mòbil, si existeix dolor, etc. A partir d’ aquí el veterinari/a donarà una sèrie de recomanacions per a la vostra mascota.

 

Tractament

El tractament haurà de començar quan se li diagnostiqui la malaltia. Si ens trobem a la fase inicial de gingivitis es podrà revertir de forma ràpida amb el tractament adequat, si estem a la fase de periodontitis amb plaques de tosca, serà necessari la neteja bucodental amb l’aparell d’ ultrasons juntament amb la possible extracció de peces que ho requereixin. Aquest procediment es du a terme sota anestèsia general amb les corresponents proves pre-anestèsiques (segons l’estat de salut i edat de l’ animal).

En els casos de periodontitis severa es recomana l’administració prèvia d’ antibiòtics abans i després de la neteja bucodental per reduir la carga bacteriana i prevenir el risc d’ infecció.

 

Prevenció

Hi ha moltes formes de prevenir l’ aparició de problemes bucals, però sempre s’ ha que seguir els consells dels veterinari/as.

  • Dieta adequada (pinso sec millor que humit)
  • Raspallat regular de les dents a casa (pots preguntar-nos el millor per al seu cas). Existeixen altres opcions en el cas de que la mascota no es deixi raspallar.
  • Neteges periòdiques quan el veterinari ho recomani
  • Donar joguines adequats per a mastegar

En conclusió, hem d’estar atents/as a tots els símptomes que la vostra mascota pugui presentar. Si teniu dubtes o creieu que ha empitjorat demaneu-nos cita per realitzar una revisió i us farem les recomanacions oportunes pel vostre pelut!