EL HIPOTIROÏDISME CANÍ. QUÈ NECESSITES SABER?

Malalties

 

El hipotiroïdisme es una malaltia més comú del que ens pensem. Es dona per el mal funcionament de la glàndula tiroides que provoca la disminució de les hormones tiroidees. Es més comú ens gossos d’ edat avançada, sol ser lleu però amb controls rutinaris durant tota la vida per mantenir-lo estable. Si no es detecta a temps pot arribar a ser greu. Es per això que avui us portem aquest post per ajudar en la detecció i tractament del hipotiroïdisme en gossos. 

 

QUÉ ES L’HIPOTIROÏDISME? 

És una malaltia que provoca un dèficit en les hormones tiroides. La glàndula tiroides que produeix aquestes hormones té la funció de regularitzar el metabolisme del gos i mantenir un equilibri, és per això que un dèficit d’aquestes es tradueix en una gran quantitat de símptomes causant un enlentiment del metabolisme. Generalment es manifesta en gossos de mitjana edat, a partir dels 7 anys, encara que també s’han torbat casos tant en joves com en seniors. També trobem races predisposades com el Golden retriever, el Beagle o el Pinscher. Per això es recomanable fer visites periòdiques al veterinari de confiança. 

 

TIPUS D’HIPOTIROÏDISME EN GOSSOS 

Podem trobar dos tipus d’hipotiroïdisme en gossos; el primari i més comú i el secundari que es dona en pocs casos. 

  • Hipotiroïdisme primari: És el més comú que trobem a clínica. S’origina degut a una tiroïditis que pot ser d’origen autoimmune, hereditària o bé idiopàtica. En tots els casos el teixit tiroideu es destrueix. 
  • Hipotiroïdisme secundari: És poc comú però es pot produir per tumors o malformacions en la hipòfisi o per traumatismes. També es podria parlar d’ origen congènit en gossos joves, tenen uns símptomes molt característics com el nanisme, problemes dermatològics i alteració en la mobilitat. 

 

SÍMPTOMES 

Com la malaltia es deguda a una descompensació de les hormones tiroidees apareixen de manera progressiva i són variats i inespecífics ja que afecta a tot l’ organisme de l’animal. A l’inici de la malaltia poden ser lleus però si no es diagnostica pot acabar evolucionant de manera més greu. Alguns dels símptomes més perceptibles són: 

  • Pèl sec i mate 
  • Pèrdua de pèl i escàs creixement sobretot en zona de la cua i del coll i llom 
  • Pell seca, engruixida i inflamada 
  • Letargia 
  • Dificultats en la mobilitat 
  • Intolerància a l’exercici 
  • Debilitat general 
  • Obesitat 
  • Intolerància al fred 
  • Pell més fosca 

 

DIAGNÒSTIC 

Primer de tot s’ ha de tenir en compte l’ historial del gos i si està en tractament per alguna altra malaltia. És el veterinari qui farà una exploració física per buscar anomalies cardiovasculars, reflexes i extreure sang per detectar si existeix la malaltia, a través d’una prova especifica per saber la concentració de Tiroxina Total (T4) i TSH.  

 

TRACTAMENT 

El tractament és la levotiroxina, que es pot donar en format comprimit o xarop. Haurà de medicar-se durant tota la vida i és mitjançant analítiques de control que podrem ajustar la dosis per mantenir els nivells adequats de les hormones. Generalment en un parell de mesos es comença a veure com la major part dels signes clínics desapareixen. La dosis dependrà del pes de l’animal i de si presenta alguna altra malaltia. En els casos més greus és necessitarà a més a més hospitalització i monitorització. 

Si creus que la teva mascota pot patir la malaltia o si veus algun dels símptomes en ell, ves al teu veterinari de confiança el més aviat possible per poder començar el tractament com abans millor.