QUÈ FER EN CAS D’EMERGÈNCIA VETERINÀRIA?

Malalties

En qualsevol moment pot haver-hi un accident i has d’estar preparat en cas que el teu pelut et necessiti. Aquesta guia us servirà per conèixer les principals situacions d’emergència i com actuar en cadascuna d’elles abans d’anar al veterinari. 

El més important en aquests casos és avaluar la seguretat per tu i per la teva mascota abans d’actuar. S’ha de tenir en compte que en aquests tipus de situacions poden reaccionar de manera agressiva. Per tant, heu de mantenir la calma i intentar tranquil·litzar-los. 

Davant de qualsevol situació d’emergència cal: 

  • Assegurar que respiri (vies aèries lliures) 
  • Valorar si està conscient (encara que no es mogui pot mirar-te si el crides) 
  • Les mucoses han d’estar rosades (mireu com està sempre per poder comparar) 
  • Valorar possibles fractures o ferides profundes i no manipular davant del dubte 
  • Assegurar que es pugui mantenir o no dret 

 

POSSIBLE INTOXICACIÓ 

Si creiem que es pot haver intoxicat per ingesta o per contacte amb la pell el primer que hem de fer és intentar identificar el tòxic, aquest pas és molt important, ja que si és una intoxicació per ingesta pot ser contraproduent induir el vòmit segons el tòxic (especialment els corrosius). Si la intoxicació és per via tòpica s’ha de banyar amb aigua tèbia sense fregar. En tots dos casos la rapidesa és la clau per poder anar d’immediat a la teva clínica de confiança. 

MOSSEGADES I/O FERIDES 

El més important en aquests casos és fer una neteja per retirar la brutícia, idealment s’hauria de fer amb suero fisiològic, però si no disposem d’ell l’aigua seria la següent opció. Si tenim antisèptics com clorhexidina o povidona iodada també li aplicarem després de la neteja.  
En ferides amb sagnat haurem de fer pressió amb gases o panys nets. 
En cas que fos una cremada fer el mateix procediment però evitar tapar la ferida. 

Després de fer aquests passos ves directament al teu centre veterinari de confiança. 

LUXACIÓ O FRACTURA 

Aquest incident pot ocórrer tant dins de casa com a l’exterior, la presència d’una coixesa o un aspecte anormal de l’extremitat ens farà sospitar. El primer que hem de fer és identificar a quina part del cos s’ha produït i anar directament cap al centre veterinari més proper evitant que camini i tocant l’extremitat el mínim possible. En casos de fractura oberta on hi ha ferida a la pell haurem de netejar bé la zona amb 
suero fisiològic i cobrir amb gases. En cap cas intentarem forçar la fractura! 
 

REACCIÓ A PICADES/CONTACTE AMB URTICANTS 

Hem de tenir el nostre pelut ben desparasitat externament per evitar les picades de puces, paparres i mosquits, però a vegades els poden picar animals verinosos com: 

  • Abelles, vespes, etc. faran una reacció clarament visible amb inflamació de la zona i envermelliment 
  • Aràcnids. En el nostre país es poc freqüent trobar aranyes i taràntules verinoses, si que podem trobar escorpins. La seva picada pot produir inflamació a la zona però rarament amb conseqüències greus. 
  • Processionària del pi, els seus pèls són els tòxics i poden derivar a causes molt greus. 
  • Rèptils. Al nostre país podem trobar escurçons que la seva picada provocarà inflamació, hematoma i dolor al punt de la mossegada. Caldrà netejar la zona, aplicar fred i fer pressió per anar directament al centre veterinari més proper. 

Si el nostre pelut comença a estar molt nerviós i la zona de la picada o la cara la té excessivament inflada, no para de rascar-se, té vòmits i babeig i dificultat respiratòria és molt probable que tingui una reacció anafilàctica i requereix una atenció veterinària URGENT. Mentre no arribem al veterinari haurem de netejar bé la zona amb antisèptics, aplicar fred i fer pressió i ajudar-lo si és necessari a mantenir lliures vies respiratòries. 

COP DE CALOR 

Si detectem que la nostra mascota pot tenir un cop de calor i tenim accés a aigua fresca, el mullarem de forma indirecta amb panys o tovalloles (mai bany sencer ja que pot provocar una descompensació). Ofereix-li aigua i porta’l al veterinari urgentment per estabilitzar la temperatura i controlar l’evolució. 
Per evitar que pugui passar aquesta situació evita deixar-lo en llocs tancats o zones sense ombra, evita fer passejos en les hores de més calor i sobretot sempre ha de tenir aigua fresca disponible tot el dia. S’ha de tenir especial cura amb totes les races braquicèfales, animals geriàtrics, obesos i cardiòpates, els quals són més susceptibles. 

INDISPENSABLE PORTAR UN KIT D’EMERGÈNCIA AMB: 

  • Gases 
  • Suero fisiològic 
  • Clorhexidina  
  • Esparadrap 
  • Termòmetre 
  • Embenat 

 

En el cas que el teu pelut pateixi alguna de les situacions anteriors i li puguis fer els primers auxilis, és important que aneu al vostre centre de confiança com més aviat millor, un cop estigueu allà comenteu al veterinari els passos que heu seguit i que li heu aplicat al moment. Penseu que una bona preparació i reacció és fonamental per la supervivència de la teva mascota!